Alwin's Birding Year

Jaarlijsten is anno 2008 populairder dan ooit. Wie droomt er immers niet van, om het legendarische jaarlijstrecord van Jan Wierda te overtreffen. Alwin Borhem denkt daar in ieder geval wel af en toe aan. Hoewel de Amsterdamse twitcher nog niet zeker weet of hij definitief voor het record gaat en de Jan Wierda trofee voort laat leven als de Alwin Borhem trofee, staat wel vast dat hij boven de 300 soorten uit wil komen. Dat zal ongetwijfeld op korte termijn gaan gebeuren, waarna het echte sprokkelen kan beginnen! Om die reden is hij wekelijks en ondertussen bijna dagelijks op pad om de (laatste en nieuwste) soorten binnen te slepen. Volg hier zijn (om)wegen om dat te bereiken en stap in de wereld van het jaarlijsten!

Draaihals, Citroenkwik en Grote Jager

24 augustus 2008  ·  4812 × bekeken

Op 20 augustus schreef ik nog dat het, ondanks alle voorspoed, ook goed is om te realiseren dat het soms tegen zit. Aanleiding was onder andere een gemiste adulte Citroenkwikstaart bij Ede. Nog geen 4 dagen later heb ik er zo maar weer 3 nieuwe jaarsoorten bij, inclusief de Ooijse Citroenkwik.

Op 21 augustus smste Bob Woets mij 's ochtends vroeg en meldde dat de Draaihals bij Den Oever weer teruggevonden was. De avond hiervoor had ik op deze locatie een uur de tijd om de vogel te vinden, waarin ik uiteindelijk niet slaagde. Achteraf gezien moet ik misschien (laat dat "misschien" maar weg) ook wel hand in eigen boezem steken, want ik ging wel heel fanatiek de bosjes langs! Vandaag kwam de herkansing kennelijk. Al snel nadat ik het dijkje opstapte vloog een relatief klein bruin vogeltje (KBV'tje) in een strakke vlucht langs me heen. In vlucht bekijkend was de dag-prijs al direct binnen. De draaihals liet zich vervolgens enkele malen zien in wat struiken en verdween vervolgens weer in de appelboom (die ik ditmaal wel met rust liet).

Een logistiek plan was uitgedacht om 1 van de hoaxbirders zaterdag op tijd in Den Bosch te krijgen. De meest ideale optie was om vrijdagavond in alle rust naar telpost Brobbelbies te rijden, daar even gezellig rond te hangen om vervolgens Hoaxbirder 1 bij de Hoaxbirder uit Vorstenbosch te droppen. Nummer drie van de club zou vanuit Wageningen, Brabant ingevlogen worden! Dit alles was nodig om een leuk interview te kunnen geven aan een landelijk dagblad, welke in relatie staat tot deze site: http://www.freewebs.com/hoaxbirders/crew.htm

Het plan werd in uitvoering gebracht en zo reden Christian en ik op 22 augustus bij Geldermalsen in de richting van afslag A2/ A15. Steven Wytema belde en bracht me in contact Lucas Kaaij die een bijzonder welkome boodaschap had. Een klein kreetje van blijdschap galmde door de auto toen Lucas vertelde dat een vrij zekere Citroenkwikstaart gevonden was in de Ooij-polder. We kregen de exacte locatie door en 45 minuten later meldden we ons op de dijk, onder de rook van Nijmegen! Voor het gemak hadden we Toy gebeld om te vertellen dat het ietsje later zou worden! Dat het eten koud werd, namen we op de koop toe! Gedurende 2 spannende uren in de regen hebben we gezocht, totdat eindelijk het verlossende schrrrrriele roepje klonk van iets dat wel heel sterk leek op Citroenkwik. Na nog enkele natte lange minuten bleek het beeste vlak voor ons, onder aan de dijk tussen wat pollen te sluipen. Met heel wat toeren (regen, paraplu, glibberige dijk) lukte Christian het om wat foto's te maken en met een handje vol waarnemers konden we genieten van ons moment met de citroenkwikstaart.

De Citroenkwik en metname het geluid had toch wel wat indruk gemaakt. 23 augustus meldde ik me weer in de Ooij-polder, waar het aantal waarnemers ten opzicht van de dag daarvoor, flink was aangegroeid. Net als gisteren kostte het toch weer twee uur om de vogel te localiseren, ditmaal onder aangename weersomstandigheden. Uiteindelijk zijn we er in geslaagd de kwikstaart erg mooi te bekijken en liet ie zich ook bij tijd en wijle leuk horen. Uiteindelijk zijn er aardig wat mensen opaf gekomen. Een enkeling heeft zelfs een Bonapartes-zoekactie in de Breebaardpolder gestaakt, om zich naar Nijmegen te spoeden! Erg leuke verhalen zijn dat toch altijd!

Nadat het interview van de hoaxbirders was afgerond haalde ik de hoofdpersonen op, om vervolgens gezamenlijk in de Maashorst een rustige middag vogel-trek te kijken. Ook Mark de Vries was hier ondertussen samen met Toy gearriveerd. Een uniek moment maakten we mee, toen 5 lepelaars overvlogen: een nieuwe telpostsoort! Terug richting het Noord-Westen gingen we nog 1 maal langs de Citroenkwik. Ook nu was er nog veel bekijks! In Arnhem sloten we de dag uiteindelijk af in een leuk Wok-restaurant.

In de vroege ochtend van 24 augustus ontmoette ik Mark de Vries bij Carpool-plaats Muiden/ Maxis. Vanaf hier reden we gezamenlijk naar Camperduin. Wolken vol met regen dreven hier gelukkig aan ons voorbij. In 4 uur tijd trokken er 6 kleine jagers en 11 Jan-van-Genten langs. Een jaar-bonus waren 2 grote jagers die onafhankelijk van elkaar voorbij kwamen. Tegen de middag reden we langs bekende plekken in Noord Holland (Bakkersdam, Putten, Bollenvelden, Mariendal, Balgzand, Den Oever, Dijkgatswijde). We zagen een leuke diversiteit aan soorten, alleen bleven de zeldzaamheden ditmaal uit! Bijzonder toevallig was de ontmoeting met Lucas Kaaij bij de Bakkersdam. Na een snel bedankje voor het doorgeven van de citroenkwik, spoedden Mark en ik ons naar de Waterrietzanger, die zich al de gehele dag niet liet zien!

Langzamerhand gaat m'n vlindernet weer de schuur in (heb ik niet) en zet ik het libellenboek (heb ik ook niet) weer terug in de kast. Het wordt weer tijd om de mattenklopper erbij te pakken voor al die leuke bosjes! Ben erg benieuwd wat er de komende weken gaat gebeuren!

Feedback?