Alwin's Birding Year

Jaarlijsten is anno 2008 populairder dan ooit. Wie droomt er immers niet van, om het legendarische jaarlijstrecord van Jan Wierda te overtreffen. Alwin Borhem denkt daar in ieder geval wel af en toe aan. Hoewel de Amsterdamse twitcher nog niet zeker weet of hij definitief voor het record gaat en de Jan Wierda trofee voort laat leven als de Alwin Borhem trofee, staat wel vast dat hij boven de 300 soorten uit wil komen. Dat zal ongetwijfeld op korte termijn gaan gebeuren, waarna het echte sprokkelen kan beginnen! Om die reden is hij wekelijks en ondertussen bijna dagelijks op pad om de (laatste en nieuwste) soorten binnen te slepen. Volg hier zijn (om)wegen om dat te bereiken en stap in de wereld van het jaarlijsten!

mijlpaal is bereikt!

20 juli 2008  ·  4267 × bekeken

De 300ste jaarsoort is binnen en daarmee 355 op de life-list. Twee Vale Pijlstormvogels maakten deze dag tot een waar succes!

Vanochtend om 5hr ging de wekker. Zaterdagavond nog, was het plan om weer naar Westkapelle te gaan (voor zee en wijde omgeving). Christian had echter, na rijp beraad met onze hulplijn uit Goes, besloten dat het Camperduin werd. Ook Steven had laten doorschemeren dat Westkapelle geen slimme zet was, nu er een aannemelijke kans zou kunnen zijn op Vale Pijl langs Camperduin. Om 05.45 meldde ik me in Hilversum! Christian stapte in en het wachten bleef, tevergeefs, op onze tweede passagier uit Velp... Verslapen! Een andere jonge spotter (Diederik Scholten) pikten we op in de Hilversume Meent. Onderweg zag het weer er veel belovend uit. Hoe dichter we bij Camperduin kwamen, hoe bewolkter het werd. We konden ons droog installeren, maar dat was dan ook alles. Nog net zagen we een groep van 20 Jan van Genten relatief dicht langs de kust vliegen, toen de paraplu's al omhoog moesten. Je zou kunnen denken dat het de sfeer er niet beter op maakte. Het tegendeel was waar. Lekker vroeg buiten, aan zee, met de wind in je gezicht, de buien mooi zien aankomen en de ene na de andere "Jan" die langsvliegt, terwijl je lekker weggedoken zit in je stoeltje, geeft een bijzonder gevoel!

De stroom met Jan van Genten was groot, evenals het aantal druppels dat uit de lucht kwam. De telgroep was ondertussen uitgegroeid tot 5 man. Om 08.20, net op een regenloos moment, klonk het verlossende woord: "Pijl richting noord, goede kandidaat voor Vale"!!! Er waren twee referentie-punten zichtbaar: het boorplatform voor de post en het platform daar rechts van. Net na het platform voor de post pikte ik de Pijl op. De vogel vloog vrij rap en keilde door de golven heen. Met 4 man konden we de determinatie rondmaken als Vale Pijlstormvogel en was nr 300 een feit. De zenuwen namen ondertussen flink toe bij Christian, die verwoedde pogingen deed om de vogel in beeld te krijgen. Met z'n allen deden we onze uiterste best hierbij te helpen. Door mijn zit-positie was hij echter uitbeeld gevlogen en kon ik niets meer doen. Uiteindelijk smeet Christian zijn stoel naarachteren en drukte z'n oog in 1 van de telescopen waarin de Vale Pijl wel zichtbaar was. Gelukkig hadden we met z'n 5-en dit unieke beest kunnen bekijken. Ook ditmaal was bij mij de ontlading groot, wat gelukkig niet leidde tot verstoring van de soort.

De uren verstreken, nat en winderig, totdat om 10.30 opnieuw een schreeuw klonk. Ditmaal was direct duidelijk dat het opnieuw om een Vale Pijl ging. De vogel vloog langzamer dan de vorige en vele malen dichter langs de kust, waardoor dit exemplaar in vol ornaat was te bewonderen. Wat een belevenis om na slechts 5 zee-dagen zelfs 2 vale pijlen zo mooi langs te zien vliegen.

Camperduin

Gedurende de tijd dat wij aanwezig waren zijn in totaal 257 Jan van Genten, 3 Middelste Zaagbekken, 45 zwarte zee-eenden en 7 regenwulpen langsgekomen. De dag vervolgde zich al vogelend in de Putten, 't Zand, Balgzand- van EwijckSluis, Dijkgatwielen. Bij deze laatste locatie hebben we met de locale fanatiekeling Bob Woets heel wat belevenissen uitgewisseld en zijn we gezamenlijk nog even opzoek gegaan naar een Kleine Rietgans, die helaas niet thuis was!

Feedback?