Alwin's Birding Year

Jaarlijsten is anno 2008 populairder dan ooit. Wie droomt er immers niet van, om het legendarische jaarlijstrecord van Jan Wierda te overtreffen. Alwin Borhem denkt daar in ieder geval wel af en toe aan. Hoewel de Amsterdamse twitcher nog niet zeker weet of hij definitief voor het record gaat en de Jan Wierda trofee voort laat leven als de Alwin Borhem trofee, staat wel vast dat hij boven de 300 soorten uit wil komen. Dat zal ongetwijfeld op korte termijn gaan gebeuren, waarna het echte sprokkelen kan beginnen! Om die reden is hij wekelijks en ondertussen bijna dagelijks op pad om de (laatste en nieuwste) soorten binnen te slepen. Volg hier zijn (om)wegen om dat te bereiken en stap in de wereld van het jaarlijsten!

Zeeland

18 juli 2008  ·  4158 × bekeken

Vorige week zondag waren we van plan om naar Westkapelle te gaan, zodat we wat konden oefen-tellen. Doordat er zaterdag bij Camperduin een Vale pijl was gezien, werd het plan niet uitgevoerd en zaten we zondag op één van de Noord Hollandse Zee-telposten (zonder Vaal resultaat).

Vrijdag hadden Christian en ik wel ruimte om naar Westkapelle te gaan. Enorme haast om daar te komen was er niet, waardoor we pas rond de klok van 10.00 uur arriveerden. Allereerst bekeken we een groep "grote" meeuwen op de kade voor de telpost. Een vrij arrogant kijkende 4e kj Pontische meeuw trok de aandacht. Het was werkelijk een exemplaar uit het boekje. Ander leuk meeuwen-nieuws was een juveniele zwartkopmeeuw, die langs flapt. Uiteindelijk hebben we meer tijd besteed aan de meeuwen dan aan het tellen. Een klein uurtje over zee kijken leverde een 5-tal Jan van Genten op, 30 regenwulpen en 10 zwarte zee-eenden. Terwijl ik in de auto zat en bewust onoplettend was, begon Christian opvallend druk te doen. Het had niets te maken met gebrek aan aandacht, maar met een langs vliegende rosse franjepoot. Voor hem een bijzonder leuke jaarsoort en voor mij een gemiste kans op nummer 300!

 pont

Na de telpost verlaten te hebben en het gebied "Ijsbaan" en K. de Vosweg bekeken te hebben, reden we naar het Bokkegat. De kleine geelpootruiter die hier al enkele dagen rond loopt, was snel gevonden. Na die van Texel en de Ezumakeeg was dit al m´n derde exemplaar dit jaar. Gelukkig bleef deze wel rustig zitten, wat hoogst waarschijnlijk veroorzaakt werd door mijn rustige gedrag. Dit keer had ik wel alles onder controle! Jammer was echter het feit dat ik was vergeten de batterij van m'n foto-toestel op te laden, waardoor het maken van leuke plaatjes niet mogeljk was. Gelukkig wist Christian zijn ongenoegen op een beheerste manier te uiten, waardoor de Kleine Geelpoot niet opschrok, maar ik de boodschap wel begreep! Terwijl dat zo speelde, liep de vogel rustig op een meter of 15 langs.

Via enkele Inlagen, waar we nog geoorde futen zagen en een opvallend kleine leeuwerik door passanten werd opgestoten, kwamen we bij de Oosterscheldekering terecht. Een kuifaalscholver bleek te hoog gegrepen voor ons. Bijzonder was de locatie waar 22 strandplevieren zaten en zeker even zoveel dwergsterns. We lieten deze strandgasten snel met rust en zetten koers naar de Prunjepolder en Flaauwersinlaag. Noordse stern en Rotgans waren hier de leukste soorten.

De dag werd afgesloten bij ´t Kiekgat van Stellendam. Bijzonder leuk was het gezin Steltkluut, dat in de plas rondstapte. Een paartje heeft hier (tot nu toe met succes) 2 jongen groot gebracht. 1 exemplaar was al in staat een korte vlucht te maken.

Feedback?