Alwin's Birding Year

Jaarlijsten is anno 2008 populairder dan ooit. Wie droomt er immers niet van, om het legendarische jaarlijstrecord van Jan Wierda te overtreffen. Alwin Borhem denkt daar in ieder geval wel af en toe aan. Hoewel de Amsterdamse twitcher nog niet zeker weet of hij definitief voor het record gaat en de Jan Wierda trofee voort laat leven als de Alwin Borhem trofee, staat wel vast dat hij boven de 300 soorten uit wil komen. Dat zal ongetwijfeld op korte termijn gaan gebeuren, waarna het echte sprokkelen kan beginnen! Om die reden is hij wekelijks en ondertussen bijna dagelijks op pad om de (laatste en nieuwste) soorten binnen te slepen. Volg hier zijn (om)wegen om dat te bereiken en stap in de wereld van het jaarlijsten!

Aziaat

29 juni 2008  ·  7122 × bekeken

Eigenlijk is het ook best wel lollig... lekker vroeg op staan. Je benut de dag volop, waardoor je aardige afstanden kunt afleggen en daardoor ook veel ziet! Vandaag gaf het klokje om 04.00u het ochtend-signaal. Ditmaal niet op m'n vertrouwde stekkie, maar in Uden bij Toy. Aankleden, spullen in orde maken en op naar Vorstenbosch! Zo zagen de eerste 30 minuten van de zondag eruit!

Terwijl Toy en ik voor de deur bij een van de Hoaxbirders stonden (zie gelijknamige site: Hoaxbirders), lagen dhr van Kessel en Brinkman nog gezellig op 1 oor! Verslapen..., en dat om 04.45! Karakter werd er zeker getoond, want in 10 minuten stonden ze buiten. Om de verloren tijd (hoe kan je dat zo noemen om 04.55) in te halen werd er flink gas gegeven, wat prima gaat op een verlaten A-2. Bij Carpool-plaats Vianen werd 1 auto achtergelaten en gingen we met z'n 4-en verder naar Camperduin. Bij de trektelpost namen we onze posities in en begon het turen over een kalme zee. De aantallen en diversiteit aan vogels waren niet spectaculair te noemen. We moesten het doen met een enkele jan van gent, dwergmeeuw en zwarte zee-eend. Dat leidde ertoe dat er wel eens iemand even wegdommelde. Wat ook niet zo gek is, als je bedenkt dat we continu rond of voor 5 uur opstonden en rond of na 00.00u weer ging slapen.

Tegen 9-en pakten we onze spullen en reden via de binnenwegen naar MiddenMeer. Vrijdag waren we hier ookal geweest om naar zomertortels te kijken. Het tweede bezoek aan dit plaatsje was wederom succesvol. Leuk is het om te noemen dat we op 1 locatie Turkse-Tortel, HolenDuif, HoutDuif en Zomertortel te gelijk konden waarnemen. Alle 4 de soorten liepen door elkaar over de weg!

Vanuit MiddenMeer was het plan om in een rustig tempo naar de Ezumakeeg te rijden, waar we de Aziatische Goudplevier verwachtte. Onderweg wilden we Den Oever, Kornwerderzand en de plasjes bij Harlingen aandoen. Dit idee wijzigde abrupt toen we zagen dat de Aziaat via waarneming.nl gemeld werd. Flink doorrijden was het motto (maar dat is in mijn geval niet zo heel bijzonder)! Eenmaal in de Ezumakeeg zagen we langs de toegangsweg diverse auto's staan van collega-twitchers die hard opzoek waren naar de vogel. Wij wilden eerst een blik werpen over de noordelijke Keeg. Na dat, zonder resultaat gedaan te hebben, keerden we terug naar de de toegangsweg. Alsof er totaaaaal niets aan de hand was meldde Teun doodleuk: "ik zie hem. Daar tussen de kievitten" Einde boodschap! En inderdaad... het kostte Teun bijzonder weinig moeite om de Aziatische Goudplevier eruit te pikken. Voorzichtig, maar herkenbaar maakten we aan de mensen in het gebied duidelijk dat we de vogel in het vizier hadden. Helaas kwam een enkeling te laat, want de vogel koos al snel het luchtruim. Nog geen 10 minuten later hadden we de vogel alweer in beeld, ditmaal wel in het noordelijke deel van de Ezumakeeg. Hij kwam langzaam aan en met zelfverzekerde pas, in de richting van de uitkijk-bult gelopen, waar iedereen inspannend stond te wachten. In de minuten die volgden passeerde het beestje op een meter of 20 en kwam het in alle rust voor ons fourageren. Werkelijk een prachtig gezicht.

Met m'n mobiele telefoon slaagde ik er in om wat aardige bewijsplaatjes te maken. Dat zijn meteen de laatste foon-foto's geweest, want vanaf vandaag (ik schrijf deze tekst op donderdag-avond 3 juli) ben ik in staat om iets mooiere beelden te schieten. Donderdagmiddag ben ik met m'n optisch-adviseur oppad geweest om een leuk foto-toestelletje te kopen.

Na genoten te hebben van de Aziatische toerist brachten we een bezoek aan de overbekende zwarte roodstaart van Lauwersoog-Haven. Dit vogeltje maakte echter al snel plaats voor wat boerenzwaluwen die zich van hun beste kant lieten "platen" terwijl zij hun jongen voerden. Uiteindelijk zakten we langzaam af naar het zuiden om tegen een uurtje of 19.45 in Hattem, bij de patatzaak te belanden! De eerste Hoaxbirder werd hierna veilig thuis gedropt, waarna nummer 2 en Toy in Vianen herenigd werden met hun auto. 3 dagen lang file-loos door het land rijden betekent echter geen garantie voor een behouden thuis-vaart! Het kosste slechts 1,5 uur om vanuit Vianen weer in Amsterdam te komen! Maar goed, dat geeft wel ruime gelegenheid om weer eens goed te overdenken wat ik de laatste tijd allemaal gezien heb en waar dat is geweest. Geweldig!

 

 

 

Feedback?