Alwin's Birding Year

Jaarlijsten is anno 2008 populairder dan ooit. Wie droomt er immers niet van, om het legendarische jaarlijstrecord van Jan Wierda te overtreffen. Alwin Borhem denkt daar in ieder geval wel af en toe aan. Hoewel de Amsterdamse twitcher nog niet zeker weet of hij definitief voor het record gaat en de Jan Wierda trofee voort laat leven als de Alwin Borhem trofee, staat wel vast dat hij boven de 300 soorten uit wil komen. Dat zal ongetwijfeld op korte termijn gaan gebeuren, waarna het echte sprokkelen kan beginnen! Om die reden is hij wekelijks en ondertussen bijna dagelijks op pad om de (laatste en nieuwste) soorten binnen te slepen. Volg hier zijn (om)wegen om dat te bereiken en stap in de wereld van het jaarlijsten!

Tweede zee-dag

28 juni 2008  ·  4368 × bekeken

Net als gisteren arriveerden we rond 06.30 bij trektelpost Camperduin. We hebben ons net geinstalleerd wanneer Luuk Punt, Wouter Teunissen en Frank van Duivenvoorde ook aankomen. Met z'n 7-en hoeven we slechts 40 minuten over zee te loeren als Wouter roept dat hij een pijstormvogel aan ziet komen vanuit Noord, vlak achter een Jan van Gent. De misser van gisteren staat me nog vers in het geheugen. Het voordeel nu is dat ik aan de goede kant zit (of dat de vogel van de goede kant komt en snel is opgepikt), waardoor ik volop kans heb de pijl in beeld te krijgen. Wouter krijgt een lading vragen over zich heen om het zo voor onszelf mogelijk te maken het beest op te pikken. Ondanks dat er weinig referentie-punten aan de horizon zijn (behalve Jan van Gent die ook ergens moet vliegen) slaagt iedereen er snel in de vogel te zien. Hij vloog niet eens zo heel ver weg (ik heb ondertussen geleerd dat het ver genoeg was om foto's te maken --> insiders grap), waardoor al vrij snel duidelijk werd dat het om een grauwe pijlstormvogel ging. De schade die ik gisteren dus opliep heb ik binnen 24 uur al weer hersteld. Vrij uniek voor deze tijd van het jaar!

Het vliegbeeld over zee is geheel anders dan gisteren. De aandacht verslapt wat en de gesprekken gaan over de plannen voor de rest van de dag. De Amerikaanse Goudplevier van de Ezumakeeg wordt even aangehaald. Rein Genuit die ondertussen gearriveerd is hoor ik (geloof ik) letterlijk zeggen dat wanneer het een Aziatische zou zijn, hij onmiddelijk zou vertrekken. Thijs Fijen heeft de Amerikaanse nog niet, waardoor ik lichtelijk twijfel om toch even die kant op te rijden. De afspraak om rond 16u in Uden (Brabant) te zijn om bij Toy te Barbequen weerhoudt ons echter van concrete actie!

We verlaten Camperduin en rijden via de binnenwegen (Zwanenwater + Callantsoog) naar Telpost Huisduinen (Den Helder). Nadat we hier even over zee hebben staan loeren, verlaten we Noord Holland en zetten koers naar Uden. Tja... en dan gaat de pieper. Ik hoor Rein z'n uitspraak nog doen, terwijl ik in m'n schermpje lees: "Aziatische Goudplevier"! Er is twijfel ontstaan over de vogel in de Ezumakeeg. Er gaat dan van alles door je heen: Nog geen zekere determinatie, lifer, BBQ afspraak, toch wel heel spannende vogel, eind rijden, jaarlijsten. Uiteindelijk overwint de BBQ-afspraak, terwijl we nog vrij veel tijd hebben en best wel iets later kunnen komen. Maar goed... de beslissing is genomen en dat betekent dat we doorrijden naar het zuiden. De avond staat in het teken van lekker en gezellig eten in combinatie met veel ge-ouwehoer over vogels en ander gespuis! We maken het niet al te laat (23.00u) want de volgende dag rijden we weer vroeg terug naar Camperduin (en Ezumakeeg)

 Grauwe pijl maakt Jaarlijst 295, Lifelist 353

Feedback?