Alwin's Birding Year

Jaarlijsten is anno 2008 populairder dan ooit. Wie droomt er immers niet van, om het legendarische jaarlijstrecord van Jan Wierda te overtreffen. Alwin Borhem denkt daar in ieder geval wel af en toe aan. Hoewel de Amsterdamse twitcher nog niet zeker weet of hij definitief voor het record gaat en de Jan Wierda trofee voort laat leven als de Alwin Borhem trofee, staat wel vast dat hij boven de 300 soorten uit wil komen. Dat zal ongetwijfeld op korte termijn gaan gebeuren, waarna het echte sprokkelen kan beginnen! Om die reden is hij wekelijks en ondertussen bijna dagelijks op pad om de (laatste en nieuwste) soorten binnen te slepen. Volg hier zijn (om)wegen om dat te bereiken en stap in de wereld van het jaarlijsten!

Noord Nederland

21 juni 2008  ·  4299 × bekeken

Het zal rond 08.00 geweest zijn dat we met z'n vieren het Aekingerzand (Appelscha) opliepen. Onderweg hiernaar toe ontmoette Christian en ik, Toy en Teun bij een Tankstation net ten Noorden van Zwolle. Na een tank-beurt een koffie-rondje en weer eens het voorruit mug-vrij gekrabt te hebben lieten we 1 auto achter en reden we gezamenlijk verder. Op het 'Zand was het rustig; dagjesmensen waren er nog niet. Bij de Grenspoel waren diverse geoorde futen hun jongen aan het voeren, terwijl kokmeeuwen krijsend langs kwamen. Een uitbundig zingend mannetje tapuit liet zich bewonderen, terwijl z'n gekleurringde jongen in het zonnetje zaten te nixen. Bij de parkeerplaats hoorden we nog een goudvink en matkop.

We verlegden onze aandacht van vogels naar Vlinders en Libellen (er gaat een wereld voor me open, maar ik blijf nog gefocussed waar het dit jaar echt om draait) en reden naar de Delleboersterheide. Grauwe Vlieg, Appelvink, boompiep, geelgors, ringmus en 2 zwarte spechten waren druk in de weer terwijl wij over de plas staarden opzoek naar Libellen. Ik acht me vanaf nu in staat om man en vrouw Grote Keizerlibel te determineren. Er zit nog meer in het vat, maar daarvoor moet ik m'n gids nog even raadplegen. Leuke aanvulling op de diverse beesten was een ringslang, die vrij rustig de oversteek van de plas waagde.

In de Weperpolder (Fochteloerveen) viel weinig te beleven. Het hoogte punt was een metaalvlinder. We trokken verder richting het Lauwersmeer en kwam terecht op een locatie waar ik m'n eerste Veenmot (Coenonympha Tullia) zag langs vliegen, een zeer zeldzame vlinder die behoorlijk wat bewonderaars aantrekt!

In het Lauwersmeer bezochten we de bekende plekken en sloegen voor het gemak "Achter de Zwarten" over. Ezumakeeg Zuid is bijna volledige droog. In het midden gedeelte zagen we 6 casarca's en in "Noord" waren enkele kempkippen en -haan aan het verleiden. De haan ging met gespreide vleugels op de grond liggen, waarna de kippen hem bestegen. In het gehele Lauwersmeer waren behoorlijke aantallen zwarte ruiters te vinden. Opweg naar huis besloten we toch nog even naar "Achter de Zwarten" te rijden. Een perfecte keus uiteindelijk, want deze "vertraging" leverde uiteindelijk nog een fantastische bonus op. Bij Achter de Zwarten zagen we flamingo's, vloog een wielewaal over en hoorden we een grote kar.

Opweg terug naar de auto ging eindelijk de pieper. Het is te bijzonder voor woorden... op nog geen kwartiertje rijden wordt een roodkopklauwier gemeld. Binnen de genoemde tijd staan we op de locatie (Vogel route, De Pomp) en hebben dit leuke beestje in het vizier. De tweede alweer dit jaar en m'n vierde in totaal (Katwijk, Diemen, Bleskensgraaf + deze). Een hit and run wordt het niet echt. We nemen toch echt wel 15 minuten de tijd om de vogel goed te bekijken. Hierna keren we terug naar Zwolle om de achter gebleven auto (rond 20.30) op te pikken. Toy heeft meer dan genoeg van Teun en laat 'm bij mij achter. Gelukkig voor hem is er bij Christian een slaap plek. Hun nacht gaat nog verder, met het zoeken van vlinders. Ik duik m'n nest in, want zondag zal de wekker weer om 05.00 klinken.

Feedback?