Alwin's Birding Year

Jaarlijsten is anno 2008 populairder dan ooit. Wie droomt er immers niet van, om het legendarische jaarlijstrecord van Jan Wierda te overtreffen. Alwin Borhem denkt daar in ieder geval wel af en toe aan. Hoewel de Amsterdamse twitcher nog niet zeker weet of hij definitief voor het record gaat en de Jan Wierda trofee voort laat leven als de Alwin Borhem trofee, staat wel vast dat hij boven de 300 soorten uit wil komen. Dat zal ongetwijfeld op korte termijn gaan gebeuren, waarna het echte sprokkelen kan beginnen! Om die reden is hij wekelijks en ondertussen bijna dagelijks op pad om de (laatste en nieuwste) soorten binnen te slepen. Volg hier zijn (om)wegen om dat te bereiken en stap in de wereld van het jaarlijsten!

Trainingsrondje

17 juni 2008  ·  4105 × bekeken

Om een goede prestatie te leveren bij het sporten is het gebruikelijk dat je veel traint. Trainen doe je onder andere om ritme te behouden, kennis en inzicht te vergroten en de tactiek tot in de detail te kennen. Wanneer je de wedstrijd speelt komen alle trainings-uurtjes samen om op dat ene moment te pieken.

De meeste (en meest) reguliere soorten heb ik nu wel een beetje binnen. Ook een flink aantal najaars-soorten zijn me niet ontgaan. De eerste helft van de wedstrijd is gespeeld en het kwartiertje rust is aangebroken!

De rust benut ik nu voor wat trainings-rondjes. Ookal kan het kennelijk een teken van onkunde zijn (de soep wordt niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend hoor)  ;-)  , het is een mooie gelegenheid om weer eens de boeken in te duiken en "het net" af te struinen om wat kennis te vergaren.

Maandagavond 16 juni en dinsdagochtend 17 juni stond een iets zwaarder trainingsschema op het programma. Met 5 man sterk begon de avond (voor mij rond 20.45u) langs de oostvaardersdijk in de hoop op roepende woodmonkey's. Een eenzame dronken Pool verstoorde de rust niet en had gelukkig genoeg met zichzelf te stellen. De woodmonkey had de juiste snaar nog niet gevonden, wat ons deed besluiten naar het Jan vd Bosch pad te gaan. Gedurende het ene (krappe) uurtje dat wij er stonden trok langs ons gezichtsveld: Grauwe Franjepoot, Wielewaal, Reuzenstern, Kleine strandloper en Kaneeltaling (wow). Terug langs de Oostvaardersdijk was en bleef het (op het ruizen van het riet en het suizen van de wind na) stil.

Ik had niet eens tijd genoeg om met m'n ogen te knipperen of we (Toy, Thijs, Teun, Christian) stonden al bij Polder Achteraf (nabij Tienhoven) om daar naar vogels te zoeken. Het was al 17 juni toen we snorren, bosrietzangers en ander grut hoorden zingen. Ook kleinst waterhoen deed z'n best om boven al het omgevingslawaai uit te komen. Het was een prachtige heldere, windstille avond om hier rond te banjeren. Zelfs na middernacht was het niet aarde donker, als gevolg van de daglengte en de bijna volle maan.

Thuis aangekomen namen we de moeite om 4 uurtjes te slapen. Om 06.32 (2 minuten achter op schema) liepen we alweer aan de oost-zijde van het Kennemermeer. In de zuid-oost hoek werden we opgewacht door het mannetje roodmus dat luid zat te roepen. De vogel was goed te horen, maar lastig te zien. Het beestje was vrij onrustig en vloog heen en weer langs de gehele oost zijde van het meer. Vanuit de trainings-optiek was het weer een leuke ochtend. Nachtegalen, Grasmussen, Braamsluipers, Rietgorzen , blauwborsten en Bosrietzanger waren in grote getalen aanwezig. 10.00u stond "werk" op de agenda. Ander half uur rijden was helaas niet ruim genoeg gepland om op tijd in Amersfoort te belanden. Nadat ik de grondlegger van hoaxbirders (zie de gelijknamige site) in Hilversum had afgezet, vervolgde ik met gezwinde spoed de laatste kilometers naar Amersfoort - Noord.

Feedback?