Voorspelspel

180 deelnemers hebben elk 5 nieuwe vogelsoorten voor Nederland voorspeld. Dit heeft geleid tot een lijst van 154 potentiele soorten waarmee het spel vanaf 1 januari 2019 kan worden gewonnen.

Een deelnemer kan op twee manieren het spel winnen:

  • Door als eerste meer punten te behalen dan het maximale aantal punten dat voor één soort te verdienen is.
  • Door als eerste 5 nieuwe soorten goed te voorspellen.

Het maximaal te behalen aantal punten voor 1 soort bereken je door het aantal deelnemers te vermenigvuldigen met het aantal voorspelde soorten.

Het aantal punten dat is te verdienen voor een goed voorspelde soort wordt berekend door het maximaal te behalen punten voor 1 soort te delen door het aantal keren dat hij is voorspeld. 

De winnaar van deze editie ontvangt waardebonnen voor de aanschaf van vogelboeken. Deze prijs als volgt opgebouwd; bij de start van het voorspelspel heeft de prijs een waarde van 100 euro. Dit bedrag wordt ieder jaar dat het spel loopt verhoogd met 50 euro, tot een maximum van 300 euro.

Tussenstand

Update Bonte Stern

2 september 2012  ·  Steven Wytema en Michel Veldt  ·  3964 × bekeken

Update 2-9-2012

ZO! Bent u allemaal wakker en klaar voor het najaar? Als de Kortbekzeekoet en Bairds niet al niet bewijs waren dat de meeste klappers tegenwoordig in de zomer komen, laat het werk dan maar over aan een Bonte Stern! Al zitten we ons inmiddels eind augustus te verheugen op het najaar met de eerste Sperwergrasmussen, Ortolanen en Kleinste Jagers, toch was het mailtje dat Ben van den Broek een langsvliegende Bonte Stern op de plaat had gezet eventjes een klap in het gezicht! En wie weet zit hij op het moment van dit schrijven wel uit te puffen op een (ontoegankelijke) tweede Maasvlakte?

Wat wij wel weten is dat een klein aantal mensen -ondanks dat de vogel niet te twitchen was- een klein sprongetje maakten; 10 personen hebben de soort namelijk voorspeld als nieuwe soort voor Nederland, te weten Adri Clements, Erik Ernens, Foeke Hettema, Pieter 't Hoen, Luc Hoogestein, Nico Hopman, Reinoud Vermoolen, Anton Vink, Nico de Vries en Miranda Zutt. Erik Ernens' sprongetje zal daarbij waarschijnlijk iets hoger zijn geweest, want hij is de enige uit dit rijtje die al een andere soort had voorspel, namelijk de Langstaartklauwier van oktober 2011, en daarmee is hij meteen koploper!

Samen met hem zijn Garry Bakker, Rob Hoeben, Gerben Mensink, Nick van der Ham, Mario Renden en Jeroen van Vianen de enige mensen die tot nu toe twee soorten juist hebben voorspeld. Dit bewijst maar eens te meer hoe moeilijk dat is (of eerder hoeveel toeval?).

Deze soort laat uitstekend zien dat het voorkomen of 'vagrancy potential' in andere Europese landen helemaal niks zegt over de kans op het opduiken in Nederland. Van de 20 meest voorspelde soorten in deze editie van het voorspelspel zijn alleen Eleonora's Valk en Oosterse Tortel in Nederland opgedoken. Opvallend is dat van de 6 nieuwe soorten sindsdien de enige 'Europese' soort de Eleonora's Valk is, er daarnaast 3 Aziatische soorten en een Amerikaan zijn bijgekomen. Bonte Stern is daarentegen een bewoner van tropische wateren. Volgens de statistieken zit er dus een "Europeaan" aan te komen, maar je hoort ons niet klagen als we een echte Yank kunnen verwelkomen!

Feedback?