Recensies

de Duinstag - jaaroverzicht 2021

18 juni 2022  ·  Teus Luijendijk  ·  3294 × bekeken

Katwijk heeft altijd mogen bogen op een enthousiaste groep vogelaars. Niet verwonderlijk, gezien de enorme lijst aan (348) vogelsoorten die in deze gemeente over de jaren heen is waargenomen. Vanaf 1986 heeft dat mede vorm gekregen door de publicatie door de toen opgerichte Vogelclub Katwijk van het blad 'de Duinstag', vernoemd naar de locale naam voor een toen nog typische duinbroeder, de Tapuit. Leuke artikelen over de laatste nieuwtjes en wetenswaardig­heden van vogels in en rond Katwijk, vormgegeven op een voor lezers van Dutch Birding min of meer bekend overkomende wijze.

De opkomst van de digitale technieken zorgde er alleen voor dat het steeds moeilijker bleek voor de inmiddels tot Vogel- en Natuurclub Katwijk omgedoopte vereniging, om nog langer voldoende kopij te vinden voor het vullen van 4 nummers per jaar: foto's gingen vooral over het internet rond, nieuws kwam door via WhatsApp-groepen of DB-alerts, etc. Daarom werd een aantal jaar geleden overgestapt op publicatie van één uitgave per jaar, in de vorm van een uitgebreid jaaroverzicht van alle waarnemingen, aangevuld met achtergrondinformatie (de 'cijfers en feitjes').

Zo ook dit jaar, waar in het 60 pagina's tellende jaaroverzicht verslag gedaan wordt van 2021. Per soort wordt een samenvatting gegeven van de waarnemingen, waar mogelijk ook met een indicatie van een eventuele trend. Enkele soorten (een net-niet-Iberische Tjiftjaf, de ontdekking van een Ringsnavelmeeuw, de eerste Bergfluiter en Struikrietzanger, de terugkeer van Oeverzwaluw als broedvogel en meerdere Orpheus­spotvogels) worden uitgelicht in een apart kader om er wat meer in detail over te verhalen.

Voorbeeldpagina’s met Ringsnavelmeeuw.

Dit alles geïllustreerd met een heel scala aan prachtig fotomateriaal van menige in de gemeente waargenomen zeldzaamheid, over het algemeen van hoge tot soms extreem hoge kwaliteit. Maar ook de wat minder heldere record shots spreken tot de verbeelding en misstaan zeker niet in zo'n jaarverslag. Ik betrapte me bij het doornemen ervan dan ook regelmatig op de gedachte "tjonge, heeft dat er ook gezeten afgelopen jaar?" Niet veel gemeenten in Nederland kunnen denk ik tippen aan de 263 soorten die hier in 2021 zijn waargenomen.

Voorbeeldpagina’s met Nachtzwaluw en Wielewaal.

Voor menig fanatiek vogelaar en twitcher is dit jaarverslag de moeite waard, zeker als je ook maar enigszins bekend bent met de goede vogelplekken die binnen het waarnemingsgebied van Katwijk vallen. En wie is daar nou niet ooit eens geweest?

Voor meer info (o.a. hoe dit jaaroverzicht besteld kan worden - prijs is € 12.50) verwijs ik graag naar de website van de Vogel- en Natuurclub Katwijk, op www.birdclubkatwijk.nl.

Teus Luijendijk

Discussie

Gijsbert van der Bent  ·  21 juni 2022  12:40

Uit betrouwbare bron (de penningmeester zelve) heb ik begrepen dat er nog enkele exemplaren zijn van deze lokale vogelglossy, inclusief een flinke portie mindblowing statistisch materiaal. Maar haast u!

Peter de Knijff  ·  21 juni 2022  18:36

Wat moeten we ons voorstellen bij “mindblowing statistisch materiaal” Gijs?

Bas van der Burg  ·  21 juni 2022  19:24

Gijs doelt, denk ik, op mijn amateurische poging om elk jaar weer iets met de cijfertjes te doen (aantal teluren per post, hoeveel dagen een telpost per maand is bemand, welk teldag het beste was enz enz). Niks statistisch aan hoor 😊😊

Gijsbert van der Bent  ·  22 juni 2022  12:50

Precies! Duizelingwekkend.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?