Grauwe Gans

Anser anser  ·  Greylag Goose

Datum 23 januari 2016
Locatie Wieringermeer
Fotograaf Luuk Punt Luuk Punt
Bekeken 9138 ×

Discussie

Luuk Punt  ·  24 januari 2016  15:10

Meer foto's en links naar filmpjes op mijn blog: https://vogelpunt.wordpre...

Max Berlijn  ·  24 februari 2017  17:24, gewijzigd 24 februari 2017  17:25

https://waarneming.nl/waarneming/view/134830113 weer een goed lijkende vogel. Zelf heb ik de ondersoort niet in NL. Ik heb ooit begrepen dat bij het her-introduceren van deze soort in Belgie een periode deze (verkeerde) ondersoort is gebruikt? Indien dit zo is, is het vermoeden van een verdwaalde oostelijke GG lastig hard te maken.

Remco Wester  ·  24 februari 2017  20:38, gewijzigd 24 februari 2017  20:39

In de Ooijpolder bij Nijmegen zijn die oostelijke ooit uitgezet (meen ik). Heb daar regelmatig solitaire of groepjes met roze naakte delen gezien. Alleen nooit ingevoerd/doorgegeven op bijv Waarneming.nl, omdat ik ze als escape beschouw. Heb er gelukkig wel foto's van. Moet ze alleen eens opdiepen.

Max Berlijn  ·  25 februari 2017  08:49, gewijzigd 25 februari 2017  09:04

Ik begreep inmiddels dat Oostelijke vogels zijn uitgezet door Lippens in het Zwin. Conclusie, dit taxon staat gelijk aan Grote Canadese gans, met een nihile/minieme kans op een echte "wilde" vogel in onze streken? Ook mis ik bij de geclaimde NL gevallen een aantal zaken; (nog steeds) niet licht genoeg, oostelijke heeft vaak een donkere snavelbasislijn, lijkt een grotere snavel te tonen en lijkt een iets andere bouw te hebben met langere dunne nek (kan komen doordat de foto's vaak in warme streken zijn gemaakt?): http://orientalbirdimages.org/search.php?Bird_ID=152&Bird_Image_ID=48647  en http://orientalbirdimages.org/search.php?Bird_ID=152&Bird_Image_ID=113943 

Nick van der Ham  ·  25 februari 2017  09:20

Ik heb in het verleden van meerdere mensen begrepen dat de oostelijke ondersoort ook in Nederland is uitgezet, wel tamelijk lang geleden al (jaren 60, begin begin jaren 70) en op grote schaal zelfs. Dat genetisch materiaal zal dus nog volop aanwezig zijn in onze Grauwe Ganzen, en dat kan je ws ook met enige regelmaat dergelijke exx er tussen verwachten

Otto L. de Vries  ·  25 februari 2017  10:14

Of het echt zo is dat deze vogels af toe op kunnen duiken vanwege uitzetting in het verleden is een gegeven .

Maar , je moet ook eens kijken naar wat er gebeurt met vorst druk vanuit het oosten en de influx van ganzen daar na . De Wieringer vogel is pas na de eerste winterse periode opgedoken . Samen met vele Kolganzen . Het zelfde beeld was ook het geval met de weinige waarnemingen van een Oostelijke Grauwe Gans in het verleden . Zelf heb ik in de bijna 50 jaar vogels kijken in de Wieringermeer hoogstens twee tot drie van dergelijke vogels hier gezien . En allemaal na een en tijdens een vorst periode welke veel verplaatsingen liet zien van andere soorten ganzen . Er is in de herfst maanden ook sprake geweest van een sterke oostelijke stroming . Er komen ook Wilde Zwanen voor in de Wieringermeer de laatste twee winters  met o.a extreme lange nekken . Waarbij ook met name de zwanen onderzoekers uit de UK wijzen op mogelijke gemuteerde vogels uit ver oostelijke streken . Dus , wil niemand tegen spreken en ook hun verhaal is best geloofwaardig . Maar ook het voorkomen na een vorst inval is niet te verwaarlozen .  Keutels rapen ?.

Max Berlijn  ·  25 februari 2017  10:20, gewijzigd 25 februari 2017  10:21

Maar eeeh, deze vogel lijkt wel gewoon gepaard met een gewone, toch?, indien zo dan is dat niet heel waarschijnlijk voor een echt oostelijk verdwaalde vogel?

Thijs Fijen  ·  25 februari 2017  11:27

Voor de mensen die wat meer over de aantalsontwikkelingen van Grauwe Ganzen willen lezen, zie dit artikel in Limosa. Op vele locaties (o.a. Rottighe Meente, Texel, Zwin, Dld net over de grens bij Limburg, Ooijpolder) uitgezet, of areaaluitbreiding vanuit uitgezette vogels. Voornamelijk onze ondersoort, maar ook de oostelijke (Zwin, mogelijk Texel, Haringvliet). Kortom: Nederlands meest succesvolle herintroductieproject, waarbij we wel de genetische populaties door elkaar hebben geschut.

Otto L. de Vries  ·  25 februari 2017  12:50, gewijzigd 25 februari 2017  18:03

Dit artikel ken ik Thijs . En Max , de huidige vogel op Wieringen is volgens mij ook geen zuivere Oostelijke . Laat men de  vogel maar indienen bij het CDNA .

De kans dat dergelijke niet zuivere vogels worden gezien is groter dan een echte zuivere vogel .

Maar dat door weersinvloeden vogels mee kunnen komen met andere ganzen soorten is ook een gegeven . Mensen moeten inderdaad maar eens het Limosa artikel lezen . Het is en blijft leerzaam .

Norman Deans van Swelm  ·  25 februari 2017  13:26

Het projekt werd pas echt succesvol nadat de Natuurmonumenten beheerders, tot wanhoop gedreven door eindeloos zanikende en zeurende boeren, nesten op de Scheelhoek begonnen te verstoren. Het gevolg was dat de kolonietjes uiteen vielen en een deel van de vogels zich op Voorne vestigden waar ze nog eens werden verstoord en de ganzen vervolgens ten noorden van de Nieuwe Waterweg de grote groene woestijn ontdekten. De rest is bekend.

Onder de vogels die Graaf Lippens in het Zwin uitzette waren vogels met roze snavels. Zijn ganzen kwamen uit Oost Europa maar waren geen zuivere A.a.rubrirostris, die komen veel oostelijker in Rusland voor en overwinteren in Azie. Die vogels zijn ook bleker dan A.a.anser, kijk maar eens op OBPix.

Edwin Schuller  ·  25 februari 2017  13:40

Waar scoort deze vogel (te) slecht op om een zuivere te zijn, Otto?

Albert Noorlander  ·  25 februari 2017  14:09

Wat ik me kan herinneren van rubrirostris die ik in India heb gezien waren de snavels hard rose. Deze is meer zacht rose. Ik weet niet of daar variatie in zit maar dat viel me wel gelijk op.

Max Berlijn  ·  25 februari 2017  17:16, gewijzigd 25 februari 2017  17:18

Als je de link van Thijs leest ga ik me afvragen of ik wel een "telbare" gewone Grauwe Gans heb in NL. Een vogel met een ring van een gebied waar geen uitzetting heeft plaatsgevonden (IJsland?) zou bijna het bezoeken waard zijn. Ik meen me er ooit een te hebben gezien nabij Haarlem toen er een mooie blauwe Sneeuwgans tussen een groep Grauwe Ganzen zat...

Otto L. de Vries  ·  25 februari 2017  17:41, gewijzigd 25 februari 2017  18:05

Edwin.

Lees ook wat Norman en Max schrijven .

Deze vogel is niet bleek genoeg . De vogel welke ik ooit in de Wieringermeer zag . Viel heel erg op door het zeer lichte kleed net als Kleine Rietganzen doen tussen de Toendra Rietganzen . Dat heeft deze vogel niet . De nek is ook aan de korte kant . De vogel in de Wieringermeer stak met kop en schouders boven de groep uit . Dit schijnt toch bij deze vogel niet echt zo te zijn als je foto's ziet . Lastige vogel hoor . Bij deze sluit ik de discussie en stuur al het materiaal in naar het CDNA voor beoordeling .

Norman Deans van Swelm  ·  25 februari 2017  23:44

Nou Max maak je geen zorgen, ga er maar rustig van uit dat alle Nederlandse broedvogels tot de nominaat behoren. Gelet op de DNA studies van Sneeuw- eb Ross'ganzen is het maar zeer de vraag of anser en rubrirostris in het DNA te onderscheiden zijn. Het menselijk oog kan dat wel natuurlijk! Wat wil je met die blauwe Sneeuwgans zeggen? Ik had gisteren nog een Ross'gansje tussen de Grauwe ganzen. Welke betekenis ken je daar aan? Wist je overigens dat die prachtige Grote Canadezen een geschenk van onze bevrijders zijn?

Max Berlijn  ·  26 februari 2017  08:18, gewijzigd 26 februari 2017  08:19

Ik bedoelde niet zo veel met die Sneeuwgans, meer om aan te geven dat er toen (07-03-2005, Hekslootpolder) zoiets (voorkomen van winterse IJslandse Grauwe Ganzen) speelde maar of het helemaal klopt?? Vertel van dat geschenk van onze bevrijders, wist ik niet.

Norman Deans van Swelm  ·  26 februari 2017  14:59

Ik ben er zelf niet bij geweest Max want ik ben bevrijd door een verloskundige maar het is algemeen bekend dat de Canadezen als dank voor de genoten gastvrijheid behalve Canadees DNA ook die prachtige Grote Canadese ganzen hebben geschonken. Zo was er midden jaren vijftig al een kleine kolonie op Voorne. Die bleef stabiel op laag niveau tot ook dat kolonietje ten prooi viel aan de hierboven beschreven wanhoopsaktie van Natuurmonumenten en hun nesten verloren. Dat was het startsein voor een verspreidingsoffensief, het jaar daar op vestigden overal in de omgeving en in de haven van Rotterdam groepjes Canadezen die later net als de Grauwe ganzen de Nieuwe Waterweg overstaken en het grote groene ganzenparadijs ontdekten waar zelfs geen koe schade kon doen laat staan een gans!


Hier nog een link naar wat hybriden w.o. ook die welke op blauwe sneeuwganzen lijken:


  http://radioactiverobins.com/archive/hybrids/ducks%205hybrid%20aythya%20collaris.htm

Edwin Schuller  ·  21 april 2017  15:48

Ik lees hierboven in het commentaar van Otto de Vries "Bij deze sluit ik de discussie en stuur al het materiaal in naar het CDNA voor beoordeling.". Puur uit nieuwsgierigheid; is dat al gebeurd? Rouleert deze vogel nu?

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?