Evenementen

Update: Dutch Birding vogelweekend Texel - 14 t/m 17 oktober 2016

12 oktober 2016  ·  Bestuur Dutch Birding Associaton & Vogelinformatiecentrum Texel  ·  6366 × bekeken


Van vrijdag 14 oktober tot en met maandag 17 oktober 2016 wordt het Dutch Birding-vogelweekend georganiseerd. De organisatie is in handen van de Dutch Birding Association en het Vogelinformatiecentrum Texel. Doel van dit weekend is om met veel vogelaars in het veld, zoveel mogelijk interessante vogels te vinden. Gedurende de avonden (vrijdag, zaterdag en zondagavond) worden er in het Eierlandsche Huis in de Cocksdorp, lezingen over vogels georganiseerd. Deze zijn voor iedereen vrij toegankelijk.

Overdag is het Vogelinformatiecentrum Texel (in de Cocksdorp) de uitvalsbasis. Hier kun je terecht om even bij te komen en om de waarnemingen uit te wisselen met altijd wel aanwezige medevogelaars. U kunt hier ook uw waarnemingen even op de kaart zetten zodat andere vogelaars er ook van kunnen genieten. Het gehele weekend is Swarovski Optik in het Vogelinformatiecentrum aanwezig voor service, schoonmaken van uw kijker of telescoop, en natuurlijk kunt u alle nieuwe modellen van Swarovski proberen.
Ook in restaurant de Robbenjager nabij de vuurtoren kunt u altijd gezellig even binnenlopen. Hier kunt u terecht voor een lekker versnapering of even lekker lunchen.

Het staat iedereen met een vogelpassie vrij om mee te doen met het Dutch Birding vogelweekend. Wil je meedoen, dan moet je zelf zorg dragen voor vervoer en accommodatie. Voor de lezingen is opgeven niet nodig, de toegang is iedere avond gratis. Voor meer informatie over accommodatie op Texel: neem dan contact op met de VVV op Texel.

SOORT van het WEEKEND
Traditioneel wordt er ook dit weekend door Swarovski Optik een prachtige prijs voor de Soort van het Weekend beschikbaar gesteld. Wie tussen vrijdagochtend 10.00 uur en zondagmiddag 18.00 uur de beste vogelsoort van dat weekend ontdekt, die bovendien ook kan worden getwitcht, wint een echte Swarovski CL 8x30 verrekijker ter waarde van circa €1000,-. De spelregels om deze kijker te winnen staan onderaan dit bericht.

SWAROVSKI DAGEN

Tijdens het Dutch Birding Vogelweekend worden ook de Swarovski-dagen georganiseerd. Deze worden gehouden in het Vogelinformatiecentrum Texel in De Cocksdorp. Medewerkers van Swarovski Optik zullen hier de gehele zaterdag en zondag aanwezig zijn voor service en demonstratie. Wil u uw verrekijker laten schoonmaken, dan kan dat deze dagen gratis. Ook voor kleine service kunt u hier terecht. Overigens kunt u voor het schoonmaken van uw verrekijker of telescoop altijd terecht in het Vogelinformatiecentrum. Swarovksi toont deze dagen ook haar vernieuwde EL Swarovision serie. Aan deze topkijker zijn weer een aantal zaken veranderd. Ook heeft het Vogelinformatiecentrum speciale Swarovski inruilacties. Ben je nieuwsgierig, kom gerust even kijken bij de nieuwe kijkers, de koffie staat klaar.

OPTICRON

Van vrijdag tot en met zondag zal ook het bekende Engelse Optiekmerk Opticron aanwezig zijn. Opticron levert al jaar en dag een mooie serie kijker in de middenklasse. U kunt dit weekend bij ons terecht voor alle uitleg en service. 

EXCURSIES

Ook dit jaar zijn er weer verschillende vogelexcursies.

Op zaterdagochtend (van 9-11 uur) en zaterdagmiddag (van 13.30-15.30 uur) en op zondagochtend (9-11 uur) en zondagmiddag (13.30-15.30 uur) zijn er een vogelherkenningsexcursies. Dit is een wandelexcursies onder leiding van een goede vogelaar met de nadruk op het herkennen van zoveel mogelijk vogelsoorten. De kosten voor deze excursie bedragen 12,50 euro per persoon.

Op zowel de zaterdag en zondag zijn er in samenwerking met het Vogelinformatiecentrum en birdingtexel.com ook vier busexcursies. Met een minibusje en maximaal 8 personen gaat u dan 3 uur erop uit om zoveel mogelijk vogels te bekijken. De nadruk van deze excursies ligt op leren kijken en herkennen van de verschillende vogelsoorten. Als er ergens op het eiland een zeldzaamheid ontdekt is dan zal de gids daar zeker heen rijden om deze vogel proberen te vinden. De ochtendexcursies zijn op beide dagen van 9.30 - 12.30 uur en de middagexcursies zijn van 14.00 tot 17.00 uur. Er zijn maximaal 8 plekken beschikbaar en de kosten bedragen 30,00 euro per persoon. 

Zowel op de zaterdagmiddag als op de zondagmiddag zal er vanaf 14.30 uur speciale bladkoning-excursies gehouden worden. Onder leiding van een gids van Dutch Birding gaat u lopend vanaf het Vogelinformatiecentrum op zoek naar de Bladkoning. Dit prachtige trekvogeltje uit Siberië laat zich vaak zien en horen in het gebied Dorpzicht. Deze excursies kosten 10 euro per persoon.

Voor alle excursies geldt dat u zich vooraf moet opgeven. Dit kan bij het Vogelinformatiecentrum, per mail of telefoon mag ook. Vermeldt precies voor welke excursie u komt en met hoeveel personen. U kunt ook opgeven via de website www.vogelexcursiestexel.nl . De opbrengsten van alle excursies worden besteed aan een goed vogelkijkdoel op Texel.


HOLLANDS BUFFET
Op zaterdagavond is er weer het befaamde Hollandse stamppotten buffet. Diverse heerlijke en voedzame stamppotten en lekkere worst. Het buffet wordt gehouden in het Eierlandsche Huis aan de Klimpstraat in de Cocksdorp.
Iedereen kan mee-eten, opgeven is wel verplicht. Dit kan bij het Vogelinformatiecentrum of per mail. Opgeven voor donderdag 15 oktober. De kosten voor het buffet bedragen 10 euro per persoon.

VOLLEDIG PROGRAMMA

Vrijdag 14 oktober:

10.00 - 18.00 uur Vogelinformatiecentrum geopend voor service of schoonmaken van uw verrekijker of telescoop.

20.00 uur   Zaal Eierlandsche huis open voor koffie

20.30 uur   Opening van het weekend door het bestuur dan Dutch Birding

20.45 uur   Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork (heeft u mooie of interessante foto's gemaakt die dag lever ze dan vooraf in bij Vincent zodat hij ze kan gebruiken bij zijn waarnemingenlog).

21.15 uur   Pauze

21.30 uur   Lezing van Jorrit Vlot over Oman

Jorrit Vlot neemt ons op vrijdagavond mee naar Oman. Dit prachtige land op het Arabisch Schiereiland biedt een mooie mix van vogels uit zowel Europa, Afrika als Azië. Ook voor de vogeltrek ligt Oman erg gunstig, er komen dus ook leuke zeldzaamheden voorbij! 

Zaterdag 15 oktober

10.00 - 18.00 uur Swarovski-dagen in het Vogelinformatiecentrum

9.00 uur     Vogelherkenningsexcursie vanaf het Vogelinformatiecentrum: opgeven zie hier

9.30 uur     Vogelexcursie met minibusje onder leiding van Jos van den Berg: opgeven zie hier

13.30 uur   Vogelherkenningsexcursie vanaf het Vogelinformatiecentrum: opgeven zie hier

14.00 uur   Vogelexcursie met minibusje onder leiding van Jos van den Berg: opgeven zie hier

14.30 uur   Bladkoningexcursie onder leiding van Caroline Walta: opgeven zie hier

18.30 uur   Zaal Eierlandsche Huis open voor koffie / aanvang buffet

19.00 uur   Aanvang Hollandse Stamppotten buffet (graag opgeven via de email: info@natuurdigitaal.nl)

20.00 uur   Zaal Eierlandsche Huis open voor koffie lezing

20.30 uur   Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork (heeft u mooie of interessante foto's gemaakt die dag lever ze dan vooraf in bij Vincent zodat hij ze kan gebruiken bij zijn waarnemingenlog).

21.00 uur   Mybico door Diederik Kok

Traditionele mystery bird competition. Eerst kunt u een poging doen 25 foto’s van vogels goed op naam te brengen. Na een korte pauze zal Diederik Kok met u de oplossingen doornemen en toelichten. Er kan er maar één de winnaar zijn en die gaat naar huis met een mooie middenklasse kijker van Opticron

Zondag 16 oktober

10.00 - 18.00 uur Swarovski-dagen in het Vogelinformatiecentrum

9.00 uur     Vogelherkenningsexcursie vanaf het Vogelinformatiecentrum: opgeven zie hier

9.30 uur     Vogelexcursie met minibusje onder leiding van Jos van den Berg: opgeven zie hier

13.30 uur   Vogelherkenningsexcursie vanaf het Vogelinformatiecentrum: opgeven zie hier

14.00 uur   Vogelexcursie met minibusje onder leiding van Jos van den Berg: opgeven zie hier

14.30 uur   Bladkoningexcursie onder leiding van Caroline Walta: opgeven zie hier

20.00 uur   Zaal Eierlandsche Huis open voor koffie

20.30 uur   Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork (heeft u mooie of interessante foto's gemaakt die dag lever ze dan vooraf in bij Vincent zodat hij ze kan gebruiken bij zijn waarnemingenlog).

21.00 uur   Uitreiking van de prijs soort van het weekend. LET OP: Winnaar wordt geacht aanwezig te zijn. zo niet dan gaat de prijs naar de opvolgende.

21.15 uur   Lezing door Laurens Steijn over Cuba

Het levendige en kleurrijke Cuba herbergt maar liefst 25 endemische vogelsoorten zoals bijvoorbeeld de Bee Hummingbird, met slechts 6 cm ’s werelds kleinste vogelsoort. Maar het zijn niet alleen endemen die hier de show stelen. Cuba ligt slechts 140 km ten zuiden van de zuidkust van Florida en we kunnen dan ook een reeks aan Noord-Amerikaanse (zang)vogels verwachten die Cuba als trekvogel aan doen. We bezoeken La Guira, Cayo Coco, Camaguey en Zapata die samen een kans geven om alle endemen plus endemische ondersoorten te zien die uniek zijn voor Cuba. Cuba is uiteraard niet alleen interessant als vogelbestemming maar ook als land. Het is één van de weinig overgebleven echt socialistische landen, hoewel de verwachting is dat dit in de toekomst zal veranderen met de diplomatieke toenadering tussen de VS en Cuba. Deze lezing gaat over een 12-daagse BirdingBreaks reis gemaakt in maart 2016.

Maandag 17 oktober

10.00 - 18.00 uur Vogelinformatiecentrum geopend voor service of schoonmaken van uw verrekijker of telescoop.

WHATSAPPGROEP: TEXEL BIRD ALERT

Tot aanstaande vrijdag 14 oktober 19:00 uur kunt u zich aanmelden voor de “Bird Alerts Texel” whatsapp-groep. Op deze manier bent u direct op de hoogte van het laatste nieuws uit het veld.

U kunt zich aanmelden voor deze whatsapp-groep door uw eigen naam en nummer als contact (via het paperclipje in whatsapp) te sturen naar Jos van den Berg (06 2249 4483) of naar Marten Miske (06 1001 4311). We zullen u dan zo snel mogelijk toevoegen. Dus niet bellen of mailen, alleen op bovenstaande wijze wordt u direct toegevoegd.

In de Bird Alerts Texel Whatsapp kunt u leuke waarnemingen doorgeven, doe dit door uw locatie te verzenden door middel van het paperclipje in whatsapp. De app is niet bedoeld voor chit chat, geef dus alleen waarnemingen van leuke vogelsoorten door.

Maandag wordt u door de admins weer uit de groep verwijderd.


Natuurlijk kunnen er altijd wijzigingen in bovenstaand programma zijn, houd daarom deze site in de gaten.



SPELREGELS SOORT VAN HET WEEKEND

·  De soort de dag mag gevonden worden op van vrijdag 14 oktober zonsopgang tot zondag 16 oktober zonsondergang.

·  Werkgebied is geheel Texel en alles wat zichtbaar is vanaf het eiland (waarnemingen van boten tellen niet mee voor de prijsuitreiking)

·  Iedereen met ook maar enige affiniteit met vogels of vogels kijken is welkom om deel te nemen, van een gehele weekend tot maar een vrij uurtje.

·  De winnaar van de meest zeldzame soort op zondag dient in eigen persoon 's zondagavond bij de prijsuitreiking in het Eierlandsche Huis aanwezig te zijn.

·  Er is door TOH een lijst samengesteld waarop aan alle maar enigszins te verwachten soorten een puntenaantal is toegekend. Deze lijst is leidend voor het bepalen van de winnaar.

·  Het kan voorkomen dat soorten die punten opleveren tevens zeldzame broed- of standvogels zijn voor Texel. In dat geval komen alleen ontdekkingen van de soort (ruim) buiten de reeds bekende gebieden in aanmerking voor punten.

·  De persoon die de soort met het hoogste puntenaantal vindt, is sowieso de winnaar. Dat wil zeggen, het vinden van slechts 1 soort van 10 punten gaat voor het vinden van 2 soorten van 8 punten.

·  Bij gelijkspel geldt de regel: de persoon die de meeste punten weet te scoren met de minste soorten wint. Dat wil zeggen, degene die een soort van 6 en een soort van 4 punten vindt, wint van de persoon die een soort van 6 en twee soorten van 2 punten vindt.

·  Mocht je een groep vinden van een soort die punten waard is (bijvoorbeeld een groep Bijeneters), dan levert dat maar één keer een score op. Twee (met zekerheid) verschillende groepen Bijeneters levert uiteraard wel twee keer punten op.

·  Mocht er op basis van punten geen winnaar te bepalen zijn, dan bepaalt een jury, bestaande uit een bestuurslid van Dutch Birding en Marc Plomp de winnaar op basis van het daadwerkelijk aantal gevallen van de gevonden soorten op Texel. Degene die de soort vindt waarvan er op Texel het minst zijn vastgesteld, wint. Wanneer er dan nóg geen winnaar te bepalen is, wordt er geloot.

·  Er worden alleen vogels in de competitie meegenomen die in Nederland een soortstatus genieten volgens de laatste "lijst van Nederlandse vogelsoorten" (zie www.dutchbirding.nl). Mocht er een nieuwe soort voor de Nederlandse lijst worden gevonden, dan levert dat automatisch 11 punten op. Voor de andere soorten geldt een 0-10-schaal, waarbij een nieuwe soort voor Texel automatisch wordt beloond met de volle 10 punten.

·  Eenmanswaarnemingen dienen vergezeld te gaan van herkenbare foto's of dienen te zijn geverifieerd door derden om voor de prijzen in aanmerking te komen.

·  De winnende waarneming moet via de bestaande systemen (Texel Bird Alert, Dutch Bird Alert, of waarneming.nlworden doorgegeven, en de vogel moet in principe twitchbaar zijn. De jury kan altijd beslissen om de twitchbaarheid van de vogel als eis te laten vervallen (bv bij een nieuwe soort voor Nederland, die na 5 minuten weer wegvliegt)

·  Indien er twijfel is over de identificatie, status of verworven bewijslast van een mogelijk winnende soort, dan kan de jury het advies van een/meerdere externe experts inroepen. Wanneer wordt geoordeeld dat er te weinig kans bestaat op aanvaarding op basis van de waargenomen/vastgelegde kenmerken van de vogel, dan dingt deze niet (meer) mee naar de prijzen.

·  Herontdekkingen dingen niet mee naar de prijzen.

·  De beschikbaar gestelde prijzen zijn prijzen die moeilijk deelbaar zijn. In geval van deelname door een team bepaalt het team zelf welk lid uiteindelijk de prijs ontvangt. Prijzen kunnen niet worden (in)geruild.

·  Mochten zich situaties voordoen waarbij bovenstaande regels niet toereikend zijn, dan beslist de jury. Over beslissingen kan niet meer worden gediscussieerd of gecorrespondeerd.

Bestuur Dutch Birding Associaton & Vogelinformatiecentrum Texel

Discussie

Marten Miske  ·  12 oktober 2016  21:54

@Jan  Informatie over hoe we je toe kunnen voegen aan de app-groep is inmiddels toegevoegd aan bovenstaand bericht.

Frank van der Meer  ·  13 oktober 2016  12:44, gewijzigd 13 oktober 2016  18:30

Ik vertoef de hele week al op Texel en ondanks dat er niet veel bijzonderheden zitten (afgezien dan van Bladkoninkjes, je weet toch) zijn er heel veel vogels op het eiland. Zo zijn de Kramsvogels deze week gearriveerd; Zanglijsters, Koperwieken en Kepen doen leuk mee en er zijn redelijk wat Kruisbekken on the move. Goudhaantjes zijn er niet zo veel als vorig jaar, maar nog altijd in grote getale aanwezig. Het aantal Roodborsten is werkelijk schrikbarend hoog als je een tijd niet op Texel bent geweest. De potentie druipt er dus vanaf. DE vraag van het weekend is natuurlijk of de Bergheggenmus (of Sibirisk Järnsparv zoals we hem tegenwoordig kennen) gaat vallen... Zelf denk ik dat we best een kans maken, al schat ik de kans dat er één opduikt op Schier of Rottumerplaat iets hoger in... of in de werkhaven van West-Terschelling natuurlijk! Voor de liefhebber heb ik nog wel wat goeie plekjes om er één te gaan zoeken. Al met al erg spannend dus weer en er gaat vast wat gebeuren!

Folkert Jan Hoogstra  ·  13 oktober 2016  19:25

In de tekst staat een tegenstrijdigheid. Aan het begin staat dat de soort van het weekend gevonden mag worden vanaf 10.00. Onderin bij de spelregels staat vanaf zonsopkomst. Wat is juist?

Marten Miske  ·  13 oktober 2016  22:45

@ Folkert Jan   Zoals ik je ook al heb laten weten via de app kan je de beste soort van het weekend gaan zoeken vanaf zonsopkomst. Succes

Jeroen Brandjes  ·  16 oktober 2016  22:36

Volgens de TOH-puntenlijst is Blauwstaart 13 punten waard en Woestijntapuit 10 punten. Dus wint de ontdekker van de Blauwstaart de prijs, toch? Pas bij een gelijke stand zou naar het aantal gevallen OP TEXEL gekeken moeten worden... Bedacht me nog wel dat de ontdekker van de Blauwstaart wellicht dan zondagmiddag al van het eiland afgegaan was = kon / wilde de prijs niet in ontvangst nemen. Er kan over de uitslag volgens de richtlijnen weliswaar niet meer gecorrespondeerd of gediscussieerd worden, maar ik ben toch wel benieuwd naar de achtergrond van deze uitslag. Groet, Jeroen

Marten Miske  ·  18 oktober 2016  23:37

@ Jeroen, Blauwstaart is inderdaad de zeldzaamste vogel die tijdens het weekend is gevonden op Texel. We hebben uiteraard contact gehad met de ontdekker maar hij kon helaas niet aanwezig zijn bij de prijsuitreiking. De kijker is dus om die reden, en geheel volgens de spelregels, gegaan naar de tweede soort van het weekend (de Woestijntapuit).

We gaan voor volgend jaar kijken naar een andere oplossing waarbij het ook voor mensen van de vaste wal mogelijk is om, eventueel, de prijs in ontvangst te nemen waarna toch de laatste boot kan worden genomen.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?