Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

De Atlantic Odyssey vs. de Pacific Odyssey. Twee verschillende odysseys, twee verschillende delen van de wereld, twee verschillende schepen, één blog. Op 21 maart vertrekt Menno van Duijn met een groep van 9 vogelaars vanuit Amsterdam voor zijn reis: de Atlantic Odyssey. Via Buenos Aires naar Ushuaia in het zuiden van Argentinië en vervolgens met het expeditiecruiseschip Plancius via Antarctica, South Georgia, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension naar Kaapverdië. Iets later, op 8 april, vertrekt Pieter van der Luit met een groepje van 3 vogelaars voor zijn reis: de Pacific Odyssey. Van Nieuw Zeeland – waar ze ook nog een week zullen vogelen – met het expeditiecruiseschip The Spirit of Enderby naar Norfolk Island, Nieuw Caledonië, de Solomon eilanden (Rennell, Makira, Guadalcanal, Kolombangara), de Caroline Islands (Truk) en Torishima naar Yokohama in Japan. Pelagic birding op z'n best en twee reizen met veel overeenkomsten (heel veel zeevogels en endemen op kleine eilanden midden in de oceaan), maar ook met veel verschillen (Antarctica vs. de tropen, oost vs. west en bekend vs. onbekend.) Om en om zullen Menno en Pieter (afgewisseld met gastauteurs) verhalen voor het blog naar Nederland sturen waar Martijn Bot de verhalen op internet zal zetten. Voor het eerst zullen twee verschillende Odysseys tegelijkertijd via één blog te volgen zijn, een heuse wereldprimeur door Inezia Tours! Van 21 maart (begin van de Atlantic Odyssey) tot 21 mei (einde van de Pacific Odyssey) op de Dutch Birding site: Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

Fotoblog Atlantic en Pacific: AO9 - Atlantic extended: Kaap Verdië - Madeira

29 oktober 2011  ·  9348 × bekeken

En zo blijf ik dan als enige van ons team over. Atlantic extended, zo heb ik mijn bijdrage aan het blog genoemd. Voor mijzelf was het een verlengde op de Odyssey - voor velen aan boord was het echter een geheel nieuwe reis (dit deel wordt dan ook wel West African Pelagic genoemd).

Het éérste deel van deze reis brengt ons naar Raso en Blanco

Voor we te Raso en Blanco aankwamen hadden we eerst nog een verrassing: de tweede Witstaartkeerkringvogel voor de WP. En als het wat rustiger is op zee, kun je altijd nog een Portugees oorlogschip meepakken. Raso is een vlak eiland, dat wel z'n 10 á 15 m boven zeeniveau ligt. Als je daar aankomt in je zodiac, is dat toch wel behoorlijk hoog. Vindt dan maar eens zo'n leeuwerikje. (De exacte gegevens zijn onbekend; maar de gehele wereldpopulatie Razoleeuwerik bestaat uit zo'n 200 exemplaren). Wel werden we verwelkomt door een imposante Visarend.

Blanco is een vulkanisch eiland, waar het Saharazand tegenop is gewaaid. Later vandaag zien we nog een leuke bultrug. De volgende dag een aantal orca's, zo dicht bij de boot dat je als fotograaf niet meer uit je voeten komt met een 150-500mm. Te dicht bij, maar ook wel weer een aparte foto. Wat een rugvin zeg!


aojd1
White-tailed Tropicbird Phaethon lepturus, Kaap Verdië 3 mei 2011 (Jan Dekker)

aojd2
Portugees oorlogsschip Physalia physalis, Kaap Verdië 3 mei 2011 (Jan Dekker)

aojd3
Raso, Kaap Verdië 4 mei 2011 (Jan Dekker)


aojd4
Visarend Pandion haliaetus, Raso, Kaap Verdië 4 mei 2011 (Jan Dekker)

aojd5
Razoleeuwerik Alauda razae, Raso, Kaap Verdië 4 mei 2011 (Jan Dekker)

aojd6
Blanco, Kaap Verdië 4 mei 2011 (Jan Dekker)


aojd7
Bultrug Megaptera novaeangliae, Kaap Verdië 4 mei 2011 (Jan Dekker)


aojd8
Orka Orcinus orca, Kaap Verdië 5 mei 2011 (Jan Dekker)

Tijdens het tweede deel van de trip zitten we voor de kust van Mauretanië

Voor de kust varen enorme trawlers, om de laatste visjes weg te vangen. Er was erg veel zeetrek, onder andere van Vorkstaartmeeuwen, Noordse Sterns, Middelste Jagers, Jan-van-Genten en Koningssterns.

oajd9
Trawler, voor de kust van Mauretanië 6 mei 2011 (Jan Dekker)

aojd10
Vorkstaartmeeuw Xema sabini, voor de kust van Mauretanië 6 mei 2011 (Jan Dekker)

aojd11
Middelste Jager Stercorarius pomarinus, voor de kust van Mauretanië 6 mei 2011 (Jan Dekker)

aojd12
Koningsstern Thalasseus maximus, voor de kust van Mauretanië 6 mei 2011 (Jan Dekker)

Het laatste stuk varen we via de Canarische Eilanden, de Selvagen en de Desertas naar Madeira

Bij de Canarische eilanden volgden we de route west van Gomera en oost van Hierro en La Palma. De beloofde Cetacea (walvisachtigen), zoals Indische Griend, Atlantische Gevlekte Dolfijn en Potvis, waren alom aanwezig.

aojd13
Indische Griend Globicephala macrorhynchus, Canarische Eilanden 8 mei 2011 (Jan Dekker)

aojd14
Atlantische Gevlekte Dolfijn Stenella frontalis, Canarische Eilanden 8 mei 2011 (Jan Dekker)

aojd15
Potvis Physeter macrocephalus, Canarische Eilanden 8 mei 2011 (Jan Dekker)

De eilandengroep Isla Perquena (Ilhas Selvagens) bestaat uit een aantal rotspunten, kliffen en één wat groter eiland. Een uitgestrekt rif omringt deze eilandjes, zodat het onmogelijk is om met de zodiacs rond te varen. Toch zou dit ons nog een paar leuke soorten kunnen opleveren (zoals Dougalls Stern en Mediterranean Monk Seal) maar helaas slaagden we hier niet in. De Ilhas Selvagens bestaan echter uit twee eilandengroepen, dus dan maar naar Isla Le Grande. Dat bracht toch meer op: een enorme groep Kuhls Pijlstormvogels (zeker wel 500), een tiental Atlantische Geelpootmeeuwen en een Karetschildpad.

oajd16
Isla Perquena 9 mei 2011 (Jan Dekker)

aojed17
Kuhls Pijlstormvogel Calonectris borealis, Selvagens 9 mei 2011 (Jan Dekker)


aojd18Atlantische Geelpootmeeuw Larus michahellis atlantis, Selvagens 9 mei 2011 (Jan Dekker)

aojd19
Karetschildpad Eretmochelys imbricata, Selvagens 9 mei 2011 (Jan Dekker)

De laatste bestemming Ilhas Desertas (Verlaten Eilanden), is een archipel van drie kleine, onbewoonde eilanden van vulkanische oorsprong, gelegen op ongeveer dertig kilometer ten zuidoosten van Madeira. Maar ook hier treffen we geen monniksrobben. Wel een Bulwers Stormvogel redelijk dicht bij de boot. In de haven van Funchal (Madeira) lukt het dan toch nog om de Dougalls Stern te zien.

aojd20
Bulwers Stormvogel Bulweria bulwerii, Desertas 10 mei 2011 (Jan Dekker)

aojd21
Dougalls Stern Sterna dougallii, Desertas 10 mei 2011 (Jan Dekker)

Jan Dekker

Feedback?