Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

De Atlantic Odyssey vs. de Pacific Odyssey. Twee verschillende odysseys, twee verschillende delen van de wereld, twee verschillende schepen, één blog. Op 21 maart vertrekt Menno van Duijn met een groep van 9 vogelaars vanuit Amsterdam voor zijn reis: de Atlantic Odyssey. Via Buenos Aires naar Ushuaia in het zuiden van Argentinië en vervolgens met het expeditiecruiseschip Plancius via Antarctica, South Georgia, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension naar Kaapverdië. Iets later, op 8 april, vertrekt Pieter van der Luit met een groepje van 3 vogelaars voor zijn reis: de Pacific Odyssey. Van Nieuw Zeeland – waar ze ook nog een week zullen vogelen – met het expeditiecruiseschip The Spirit of Enderby naar Norfolk Island, Nieuw Caledonië, de Solomon eilanden (Rennell, Makira, Guadalcanal, Kolombangara), de Caroline Islands (Truk) en Torishima naar Yokohama in Japan. Pelagic birding op z'n best en twee reizen met veel overeenkomsten (heel veel zeevogels en endemen op kleine eilanden midden in de oceaan), maar ook met veel verschillen (Antarctica vs. de tropen, oost vs. west en bekend vs. onbekend.) Om en om zullen Menno en Pieter (afgewisseld met gastauteurs) verhalen voor het blog naar Nederland sturen waar Martijn Bot de verhalen op internet zal zetten. Voor het eerst zullen twee verschillende Odysseys tegelijkertijd via één blog te volgen zijn, een heuse wereldprimeur door Inezia Tours! Van 21 maart (begin van de Atlantic Odyssey) tot 21 mei (einde van de Pacific Odyssey) op de Dutch Birding site: Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

Atlantic: extended, part 3

14 mei 2011  ·  7034 × bekeken

8 mei 2011

Al vrij vroeg 's ochtends kwamen we aan bij de Canarische Eilanden; we volgen de route west van Gomera en oost van Hierro en La Palma; dit is de zee-engte waar de dolfijnen/walvissen zouden moeten zijn. Ton (een engelsman, die wekelijks via cruiseschepen de bewegingen van de zee-zoogdieren registreert in dit deel van de Atlantic) was de aanstichter van deze gewijzigde route, en had aangegeven dat er veel kans is op leuke dingen. Al vrij snel een aantal Atlantic Spotted Dolphins en qua vogels de al bekende Kuhls Pijlen en Bulwers Stormvogels. Na het ontbijt een Boerenzwaluw, die het schip een tijdje volgt, gevolgd door een duif (niet
Dan toch een "blow"; schip gekeerd en geprobeerd dicht bij te komen, wat redelijk lukte. Het was een Sperm Whale, die een tijdje lag te dobberen en vervolgens een duik nam waarbij de staart erg goed te zien was. Na een aantal Geelpootmeeuwen en Madeira Stormvogeltjes zagen we een vrij grote groep van Atlantic Spotted Dolphins; uit foto's van later blijkt er ook een paar Routh-toothed Dolphins tussen hebben gezeten. In de namiddag een paar Noordse Pijlen en tot slot een groep Short-finned Pilot Whales.

9 mei 2011

Tegen de ochtend waren we bij le Isla Perquena (Salvages); dat is een serie van 3 kleine eilandjes, waar de golven eigenlijk vrij spel hadden; geen plek dus om een zodiac-cruise te gaan maken. In het vage ochtend-licht een vermoedelijke Dougalls Stern, enige Visdieven en een paar Kleine Zilverreigers. D'r was geen enkele Mediterranean Monk Seal aanwezig (deze zouden hier namelijk prima kunnen zitten. Na het ontbijt verder naar Isla Le Grande (het grootste eiland van de Salvages). Op zee zat een grote goep Kuhls Pijlstormvogels en onderweg zagen we nog een paar Bont Stormvogeltjes, maar al met al niet de grote hoeveelheid vogels die we hadden verwacht. Na een tijdje dobberen rond dit eiland was het eensluidend besluit om maar door te varen naar Desertas, dan zouden we daar in elk geval 's ochtends vroeg kunnen zijn. Onderweg nog een aantal Noordse Pijlstormvogels en Bulwers Stormvogels en een Huiszwaluw, die een tijdlang langs de boot is blijven hangen. Verder eindelijk een keer een schilpad ((Hawksbill Turtle) die redelijk fotografeerbaar was. Na een groep Atlantic Spotted Dolphins was de dag voorbij.

10 mei 2011

's ochtends vroeg waren we aangekomen bij Desertas, en ik stond al rond 7:00 uur, met zwemvest en al bij de zodiac-plek. Na een paar dagen sudderen moet er nu toch wat bij komen (qua soorten) en de beste plek in de zodiacs is toch wel bij Simon Cook (de vogelexpert aan boord). En inderdaad was ik de éérste, vrij snel gevolgd door Graham; de engelsman die ook al sinds Ushuaia aan boord is. Bij het eiland aan-gekomen was er eigenlijk niets te zien (tja, 5 Geelpootmeeuwen en een paar passerines) maar de verwachte hoeveelheid petrels waren er gewoon niet. Dus ging Simon op weg naar het zuiderlijke eiland waar vermoedelijk wel de Mediterranean Monk Seal's zouden zitten; helaaswerden we halverwege teruggeroepen door de kapitein; deze had de autoriteiten aan de telefoon gehad, en het werd ons verboden om verder met de zodiacs rond te varen. Restte ons niets anders dan terug te gaan op de boot en op weg te gaan naar Funchal, Madeira, het eindpunt van de reis. Onderweg nog wel weer grote groepen Kuhls-, Noordse- en Kleine Pijlstormvogels.

Jan Dekker

Discussie

Menno van Duijn  ·  17 mei 2011  09:32

He Jan, jammer van die monniksrob. Ben je nog naar Ribero Frio geweest op Madeira?

Axel Bräunlich  ·  20 mei 2011  12:48

Hi Jan, could you please contact me regarding Mongolia at birdingmongolia at hotmail . com Cheers, Axel

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?