DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Woestijngrasmus op Terschelling

15 november 2015  ·  7229 × bekeken

Dat vrijdag de dertiende niet per se een ongeluksdag is bewees Jacob Jan de Vries met een bericht op facebook op vrijdag 13 november jongst leden om 16:03 uur: "Woestijngrasmus West Terschelling; zoeven ontdekt samen met Sipke Booi en Age Hulder". De foto die er enkele minuten later bij stond toonde inderdaad een Woestijngrasmus en werd al snel verspreid via Dutch Bird Alerts. Hoewel er nog enige discussie was over de determinatie, met de deserti van 2014 nog vers in het geheugen, was op basis van aanvullende foto's snel duidelijk dat het een 'gewone' moest zijn.

Nog voor vertrek van de sneldienst de volgende morgen om 8:30 uur, kwam het verlossende bericht dat de vogel nog aanwezig was en een uur later spoedden circa 70 vogelaars zich de kade af richting de werkhaven van West-Terschelling, de locatie waar hij zich bevond, op slechts enkele honderden meters van de aanlegsteiger. Maar de meute kon niet direct aanschuiven, want inmiddels was er al meer dan een uur niets meer gezien door de reeds aanwezige vogelaars.

Na een paar minuten zoeken kwam echter een seintje dat er een bleke zangvogel in een groenperkje was gedoken naast het gebouw van Rederij Waddentransport, dat weldra volledig werd omsingeld. Er gebeurde niets ... tot Pieter van Veelen, die de wijsheid van geest had om ook een rozenbottelstrookje tien meter verderop te checken, plotseling riep 'hier zit ie!' Het rozenbottelstrookje in kwestie (ca 20x2x1 meter) vormde lange tijd de favoriete verblijfplaats van de vogel. Hoofdzakelijk op de grond foerageerde hij op kleine insecten, zich al doende verplaatsend tussen de schoenen, benen, armen en handen met camera's en smartphones van de verbijsterde waarnemers door. Met de snelboot van 12:30 uur arriveerde nog een klein aantal vogelaars en gedurende de dag zagen meer dan 100 mensen deze fantastische soort uit Centraal-Azië. Ondanks het slechte weer werd hij tot vreugde van degenen die verhinderd waren ook op zondag 15 november teruggevonden.

Vogelaars in afwachting van Woestijngrasmus (Luuk Punt)Net gearriveerde vogelaars in spanning wachtend op Woestijngrasmus, West-Terschelling, 14 november 2015 (Luuk Punt)

Zelfe vogelaars enkele meters verderop nadat de vogel is teruggevonden (Luuk Punt)Opgetogen vogelaars bij Woestijngrasmus na terugvondst in rozenbottelperkje (Luuk Punt)

Woestijngrasmus (Sylvia nana), West-Terschelling, 14 november 2015 (Vincent Hart)
Woestijngrasmus Sylvia nana Asian Desert Warbler, West-Terschelling, 14 november 2015 (Vincent Hart)

Dit betrof de derde Woestijngrasmus voor Nederland en de eerste in ruim 21 jaar (en daarmee de eerste in het tijdperk van digitale fotografie, sociale media en smartphones) en voor een hele generatie vogelaars een nieuwe soort. Eerdere gevallen waren in Scheveningen op 8-9 oktober 1994 en Zandvoort op 30 oktober-3 november 1988. Het verschijnen van deze vogel stond niet helemaal op zichzelf, want op 12 november 2015 werd het eerste exemplaar voor Noorwegen ontdekt (nog aanwezig op de dag van ontdekking van die op Terschelling).

Garry Bakker / webredactie dutchbirding.nl

Discussie

Max Berlijn  ·  22 november 2015  08:33

Hier http://birdingfrontiers.c... een leuk stukje over het Noorse geval.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?